La web de Horta Cançó d'Autor fa servir galetes pròpies i de tercers per oferir-te una navegació d'acord als teus hàbits i preferències. Més informació.
SUBSCRIU-TE AL NOSTRE BUTLLETÍ
Publicada el 12/3/2024
Qui són els lletristes en el món musical?
Descobrim una mica més la persona que escriu les lletres de les cançons amb la intenció de dotar-les de significat.
Lletristes: qui són exactement? 

Un lletrista és la persona encarregada d’escriure les lletres de les cançons o bé de les peces musicals. D’aquesta manera, per tant, contribueix a dotar de significat al procés artístic d’una obra musical. 


Quin és el seu camp d’acció? 

El lletrista té una tasca important a l’hora de crear una obra musical, ja que col•labora estretament amb el compositor. Mentre que el compositor, per la seva banda, és l’encarregat de la melodia musical i la seva estructura, el lletrista interpreta aquesta música i hi escriu les paraules més adequades per a transmetre l’estat d’ànim, el missatge o la història en si. 


Quines són les seves tasques principals?  

• Escriure la lletra de la cançó.

• Treballar en el desenvolupament de temes i missatges: també pot participar en el procés de la creació dels missatges o emocions de la cançó. D’aquesta manera, s’assegura que aquests aspectes hi quedin reflectits. 

• Expressar-se creativament: un lletrista és una persona summament creativa, ja que està capacitada i sap moure’s fàcilment a l’hora d’utilitzar el llenguatge i els seus recursos retòrics, com per exemple rimes o metàfores. Així doncs, concedeix una forma única i memorable a la cançó. 

• Col•laborar estretament amb els compositors: aquest tàndem és clau a l’hora d’aconseguir que la lletra formi un encaix perfecte amb la música i s’obtingui una forma d’expressió única. 


Es pot anomenar compositor a un lletrista? 

Sí. Se’l pot denominar d’aquesta manera quan, a més d’escriure la lletra de la cançó, també s’encarrega de l’harmonia, la melodia i el ritme de la composició.


I això, ho sabies?

Tot i que hi ha cantants famosos que molts cops han escrit les seves cançons, com és el cas de John Lennon, Paul McCartney , Bob Dylan o Norah Jones, hi ha d’altres lletristes que s’han mantingut a l’ombra, però que han estat els creadors de gran part de la discografia d’artistes cèlebres. 

Sabies, per exemple, que Bernie Taupin ha creat gran part de les mítiques cançons d’Elton John? És gràcies a ell que podem gaudir de peces com Your songCandle in the wind o Tiny Dancer.